Een diervriendelijk Den Helder zal bijdragen aan het verhogen van Dierenwelzijn en indirect bijdragen aan het welzijn van onze inwoners. Dierenwelzijn is niet alleen een kwestie van het beschermen van dieren. Het is dus ook een belangrijk aspect van onze verantwoordelijkheid als mensen ten opzichte van de natuur én elkaar. Tijdens de commissievergadering van 27 januari 2025 hebben onze commissieleden Jelmar Blijleven en Jellie Gatowinas gesproken over de door de Gemeente aangeboden Visie Dierenwelzijn. De commissie wordt gevraagd om input te leveren voor de prioritering van deze ambities, zodat deze zo effectief en doelgericht mogelijk kunnen worden uitgevoerd
Dierenwelzijn is geen luxe, maar een verantwoordelijkheid
Hoe we als partij, als gemeente, als mensen met dieren omgaan, zegt veel over hoe we omgaan met onze stad en onze inwoners. Stadspartij Den Helder wil een diervriendelijke gemeente, waarin mens en dier in balans samenleven.
De conceptvisie Dierenwelzijn 2025 van de gemeente Den Helder is een stap in de goede richting. Maar om écht impact te maken, moeten we verder gaan.
“Er staan goede ambities in de visie, maar zonder concrete doelen blijven het mooie woorden,” zegt Jelmar Blijleven, commissielid Maatschappelijke Ontwikkeling namens Stadspartij Den Helder.
Wat gaat goed?
De visie erkent de rol van Dierentehuis ’t Schuthok, de Dierenambulance en de Helderse Vallei. Ook is er aandacht voor de impact van klimaatverandering en het belang van verantwoord huisdierbezit. Dit zijn goede ontwikkelingen, maar het kan beter.
Wat moet beter?
De visie bevat belangrijke thema’s, maar zonder duidelijke doelen blijft vooruitgang vaag. Wij willen SMART-doelen (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) per thema, zoals:
- Het verminderen van zwerfdieren
- Het stimuleren van verantwoord huisdierbezit
- Het terugdringen van bijtincidenten
“Zonder meetbare doelen kunnen we niet controleren of beleid werkt”
Chip- en registratieplicht voor katten
Den Helder loopt achter op gemeenten zoals Amersfoort en Purmerend. Jaarlijks raken duizenden katten zoek en wordt de vogelpopulatie onder druk gezet. Wij pleiten voor:
- Een actieve lobby richting het Rijk voor een landelijke chipplicht
- Een lokaal beleid dat kattenbezitters stimuleert om hun dier te laten chippen en registreren
Versterken en ondersteunen van vrijwilligers
Onze lokale dierenorganisaties draaien grotendeels op vrijwilligers, maar dat vrijwilligersbestand staat onder druk. De gemeente moet dit in de visie erkennen en ondersteunen met:
- Gerichte training en begeleiding voor vrijwilligers
- Faciliteiten en middelen om hun werk goed te kunnen doen en vol te houden
“Vrijwilligers zijn de ruggengraat van dierenwelzijn in Den Helder. Zonder hen loopt de zorg voor dieren vast. De gemeente moet daar structureel in investeren,” stelt commissielid Jelmar Blijleven.
Conclusie
Wij blijven strijden voor een gemeente waarin dierenwelzijn niet alleen een visie is, maar realiteit wordt. Maar dat vraagt om realistische ambities.
“Als we in vier jaar tijd de meest diervriendelijke gemeente van Nederland willen worden, moeten de budgetten flink omhoog. Dat is een keuze waar de gemeenteraad over moet beslissen,” aldus Jelmar Blijleven.
Meepraten?
Wil je met ons meepraten of goede ideeën over dierenwelzijn in Den Helder? Kom dan eens langs bij onze openbare fractievergadering.