Het vraagstuk rondom het warmtenet is eigenlijk heel simpel te verklaren: er zijn momenteel te veel onzekere factoren, waardoor niemand precies kan of wil zeggen wat het onze inwoners – de consumenten – op termijn zal kosten.
Als woningen van het gas worden afgesloten, moeten bewoners overstappen op elektrisch koken en verwarmen. Dit betekent dat huishoudens zelf moeten opdraaien voor de kosten van aanpassingen in hun woning. Daarnaast moeten de aanleg en exploitatie van het warmtenet op de een of andere manier worden betaald. Maar welk deel van deze kosten komt uiteindelijk bij onze inwoners terecht? Zelfs een organisatie als HVC, waar de gemeente aandeelhouder in is, moet winstgevend blijven. HVC heeft de afgelopen jaren echter onvoldoende laten zien dat men diensten zo betaalbaar mogelijk aanbiedt voor de consument.
Voor de komst van een warmtenet is bovendien draagvlak vereist: minstens 70% van de huurders in een wijk moet akkoord gaan. Maar hoe zit het met de woningeigenaren? Het lijkt erop dat partijen zoals de Woningstichting, de gemeente Den Helder, HVC en de Koninklijke Marine dit project graag willen doorzetten, terwijl ze verwachten dat de bijkomende kosten voor sommige bewoners een drempel kunnen vormen.
Volgens een woordvoerder van HVC is groen licht van bewoners cruciaal. Zonder een draagvlak van minimaal 70% in de eerste wijk gaat het warmtenet niet door. Als een tweede wijk vervolgens niet akkoord gaat, kan er alsnog een warmtenet komen, maar dan zal HVC een alternatieve warmtebron moeten realiseren voor een kleiner aantal woningen.
Het moet en zal dus vanuit HVC georganiseerd worden. Het lijkt er bovendien op dat al besloten is om HVC de aanleg en exploitatie te laten uitvoeren. Maar waarom kiest de gemeente Den Helder niet gewoon voor de goedkoopste aanbieder, als dit plan echt zo goed is?
Bij de laatste gemeenteraadsvergadering staakten de stemmen: 13 voor, 13 tegen. Normaal gesproken zou je verwachten dat het College zich in aanloop naar een herstemming inspant om de raad te overtuigen van de voordelen van dit voorstel. Maar niets bleek minder waar. Tijdens een beeldvormende avond kregen we een presentatie van de vier betrokken partijen voorgeschoteld, met amper ruimte voor kritische vragen of verduidelijking. Het lijkt erop dat het besluit al is genomen, zonder dat duidelijk is wat de gevolgen zijn voor onze inwoners. Als gekozen volksvertegenwoordigers voelen wij ons genoodzaakt tegen dit voorstel te stemmen.
Ter afsluiting:
Uit een analyse van vergelijkingssite Gaslicht.com in opdracht van Kassa blijkt dat huishoudens met een warmtenetaansluiting dit jaar gemiddeld €535 (+43%) meer kwijt zijn dan consumenten met een regulier gascontract. Vorig jaar was het verschil €309 (+22%). Dit soort cijfers bevestigt onze zorgen over de betaalbaarheid voor onze inwoners.